Rabase potvrdilo představenstvo do čela dvorské zoo

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – Přemysl Rabas je potvrzen jako nový ředitel ZOO Dvůr Králové. Vybrala ho výběrová komise, nic proti jeho jmenování neměla rada Královéhradeckého kraje, a tak mohlo Rabase na závěr do ředitelského křesla potvrdit i představenstvo zoologické zahrady. Ředitelem zoo se stane od 1. prosince.

Výběrová komise vybrala Přemysla Rabase z dvaceti zájemců, představenstvo ale s jeho potvrzením muselo počkat na vyjádření nové krajské rady. „Rada kraje, která zasedala 16. listopadu, nevznesla k výběru žádné připomínky, a proto představenstvo dvorské zoo jmenuje ředitelem společnosti Přemysla Rabase s účinností od 1. prosince,“ stojí v prohlášení představenstva zoologické zahrady. Ta však tuto část prohlášení stáhla krátce po uveřejnění. Mluvčí hejtmanství Imrich Dioszegi řekl, že rada kraje 16. listopadu jednání o zoo neměla na programu. „Radní budou o zoo jednat na svém zasedání 26. listopadu,“ dodal.

Úkolem Přemysla Rabase bude především navrátit zahradu do Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA), aby se opět mohla účastnit chovných programů. Světová asociace zahradu letos vyloučila, protože se jí nelíbilo údajné porušení etického chování při převozech zvířat. V evropské asociaci není královédvorská zoo již od roku 2010. „Dvorská zahrada se nikdy nedostala do úplné izolace, je ale potřeba hledat nějakou novou úroveň spolupráce s Asociací evropských zahrad a akvárií (EAZA), ale nemyslím si, že je to tak velký problém, jak to bylo v poslední době stavěno,“ řekl Rabas.

Nástup Přemysla Rabase ukončí na počátku prosince téměř dvouměsíční bezvládí. Začalo poté, co rezignovala předchozí ředitelka Dana Holečková. Za jejího působení odešla zahrada z obou chovatelských asociací a mezi zaměstnanci zoo se stupňovaly spory.