Řízení o obchodním domě v Plzni investor přeruší kvůli referendu

Plzeň – Návrh na přerušení územního řízení podá developer, který chce postavit v centru Plzně kontroverzní obchodní dům. Svým krokem podpoří město, které čeká na výsledky referenda. Jeho termín stanovil soud na prezidentské volby, tedy 11. a 12. ledna. Investor vnímá pozici města jakožto účastníka řízení, který je nyní zákonem omezen v možnosti se k projektu věcně vyjádřit do vyhlášení výsledků referenda, řekl mluvčí české developerské firmy Amádeus Jan Piskáček. Do referenda totiž město nemůže vznášet v územním řízení žádné připomínky.

„Amádeus reaguje na žádost města Plzně o přerušení běžícího územního řízení do okamžiku rozhodnutí referenda,“ uvedl Piskáček. Plzeňští zastupitelé uložili před dvěma týdny náměstkovi primátora Petru Rundovi (ODS), aby se pokusil přerušit územní řízení na plánovanou stavbu v místě zbořeného domu kultury až do výsledků místního referenda.

„Poté město zašle jako účastník řízení odboru stavebně správnímu vyjádření, v němž zohlední výsledky referenda,“ řekla mluvčí města Zdeňka Kubalová. Stanovisko radnice s nimi bude buď v souladu, anebo bude trvat na závěrech pracovní skupiny k projektu investora, který předložil v územním řízení. Komise architektů a stavebníků požaduje hlavně to, aby objekt nebyl obřím monolitem, ale byl co nejvíce rozčleněný.

Občanská sdružení, která se snaží přes rok stavbě zabránit, nasbírala ke konání referenda téměř 20 tisíc podpisů. Referendum bude dle rozhodnutí soudu jen o první ze dvou otázek, tedy o tom, zda má Plzeň bezodkladně podniknout veškeré kroky, aby se nemohla budova stavět.