Liberecké autobusy zastaví jen na znamení, zato na sebe počkají

Liberec – Po deseti letech obnoví liberecký dopravní podnik zastavování městských autobusů na znamení. Spoje budou na znamení zastavovat večer po osmé hodině, o víkendech celodenně. Odměnou za to, že cestující překousnou méně komfortní způsob cestování, má být garance návazností, autobusy na sebe budou o víkendech v přestupních stanicích čekat.

K večernímu a víkendovému zastavování na znamení inspirovaly dopravní podnik podle jeho ředitele Luboše Wejnara připomínky cestujících. Princip zastávek na znamení bude stejný jako v jiných městech, kde takový systém funguje. „Pokud na zastávce nikdo nebude a cestující v autobuse si nezazvoní, tak řidič zastavovat nebude,“ přiblížila mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Martina Poršová.

Cestování v Liberci bude kvůli zastavování pouze na znamení pro cestující o něco méně komfortní – kdo zapomene včas zazvonit, může snadno přejet svoji zastávku. Dopravní podnik proto svým zákazníkům potíže vynahradí. Večer a o víkendech budou fungovat tzv. přestupní vazby – autobusy se budou sjíždět vždy ve 20. a 50. minutu po každé započaté hodině a počkají na sebe. „Stávalo se, že cestujícím při přestupu na jinou linku autobus o pár minut ujel. Bude tam proto prostor dvou až pěti minut na přestup,“ poukázala mluvčí Poršová.

Na špatné návaznosti si stěžovali například zaměstnanci průmyslových zón Sever a Jih. Na autobusy přijíždějící ze zón mezi 22:30 a 22:34 proto nadále budou ostatní linky čekat do 22:38, nyní odjíždějí již v půl, lidé z průmyslových zón je tak nestíhají.

Novinky začnou platit k celostátnímu termínu změn jízdních řádů veřejné dopravy 9. prosince.