Rekonstrukce katedrály sv. Mikuláše v Budějovicích se prodraží

České Budějovice – Českobudějovická katedrála svatého Mikuláše bude zachráněna z peněz radnice. Dělníci před dvěma měsíci objevili prasklinu v nosné klenbě. Rekonstrukce katedrály se tím prodraží o miliony. Děkanství ale další peníze na záchranu nemělo a sbírka pomohla jen zčásti.

Trhlina byla dlouhá 22 metrů a místy hluboká až 30 centimetrů. Klenba se pohnula asi o deset centimetrů, stabilitu kostela ale bezprostředně neohrozila. Statik Jaromír Zikmund informoval, že trhlina se stále zvětšuje. S opravami dělníci začali okamžitě. Do krovu kostela vložili deset ocelových rámů, které brání dalším pohybům.

Vedoucí odboru péče o památkový fond NPÚ Naděžda Pálková informovala, že zásah se nedotýká stávající konstrukce krovu. Mezi věřícími v kraji se rozběhla sbírka na záchranu katedrály. Děkanství, které další peníze na opravy nemá, oslovilo také podnikatele. Dary ale nestačily, proto magistrát otevřel pokladnu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

„Byl odsouhlasen investiční příspěvek ve výši dvou milionů korun,“ potvrdil náměstek primátora Českých Budějovic Miroslav Joch (ČSSD). Oprava jedné z nejvýznamnějších církevních staveb v kraji se tak vyšplhá téměř na 30 milionů korun. Více než polovinu na ni posílají správci evropských fondů.