Rychvald může přijít o tři miliony

Rychvald – Městu Rychvald hrozí, že přijde víc než o třímilionovou státní dotaci. Peníze dostalo od ministerstva zemědělství na vybudování kanalizace. Jedna z místních obyvatelek ale upozornila na nesrovnalosti při zadávání veřejných zakázek. Starostka přiznala chybu úředníka, porušení zákona ale odmítá.

O státní dotace může Rychvald připravit dodatek ke smlouvě na zhotovení kanalizace na Bohumínské ulici. Původně ji měla firma udělat za 6,2 milionu korun. Vedení města navýšilo cenu kvůli vícepracím dodatkem ke smlouvě o 40 procent. Zákon ale připouští jen 20. Na problém upozornila bývalá novinářka Hana Jakubková.

„Místo toho, aby byla znovu vypsána veřejná zakázka na výběrové řízení na zhotovitele, tak došlo k tomu, že město navýšilo smlouvu o miliony prvotně vybranému dodavateli, a to správné není,“ nechala se slyšet Hana Jakubková. „Paní Jakubková se mýlí, kdyby znala naše vnitřní předpisy, tak by si mohla lehce zjistit, že jsme postupovali v souladu jak se zákonem, tak se směrnicí města Rychvald,“ reaguje místostarosta Rychvaldu Ladislav Sitko.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Starostka Rychvaldu Šárka Kapková říká, že omyl byl způsoben bývalým vedením města. V té době prý totiž nebyly v projektu zahrnuty přípojky. Chybu ale starostka uznává. Podle ní měla dotyčná úřednice, která už na radnici nepracuje, uzavřít s firmou novou smlouvu na zakázku malého rozměru a vše by bylo v pořádku.

Podle Hany Jakubkové je však troufalé označovat pochybení ve veřejné zakázce za administrativní chybu. Starostku a smlouvy města už prošetřuje několik státních institucí. Policie ČR, ministerstvo zemědělství a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zveřejní výsledky šetření za měsíc.