Středočeská ČSSD hledá funkci pro Moravčíkovou

Kutná Hora/Praha - Středočeská ČSSD hledá funkci pro bývalou hejtmanku Zuzanu Moravčíkovou. A neshodne se na ní. Oficiálně jí strana nabízí post ředitelky Galerie Středočeského kraje, odmítá to však nový hejtman Josef Řihák. Zuzana Moravčíková je teď řadovou krajskou zastupitelkou. Nabídka přitom přišla i z jiné strany, mohla by jít do vedení Kutné Hory.

Po Davidu Rathovi stála v čele Středočeského kraje. S místem v nové krajské radě na ni ČSSD nepamatovala. Teď si Zuzana Moravčíková může vybírat funkce v Praze i v Kutné Hoře. Sociální demokraté nabídli své bývalé hejtmance místo ředitelky v Galerii Středočeského kraje. Nabídka ale přišla i od kutnohorského starosty - mohla by se stát místostarostkou.

Naproti tomu hejtman Josef Řihák tvrdí, že o oficiální nabídce ČSSD neví, a přichází s jinou: „Počítám s tím, že ji využiji v některé funkci týkající se majetku, ale mám tím na mysli samozřejmě politickou funkci,“ sdělil Josef Řihák (ČSSD), hejtman Středočeského kraje. Současný hejtman počítá se svou předchůdkyní na místo šéfky krajské majetkové komise.

Zuzana Moravčíková chtěla jako hejtmanka pokračovat, ČSSD si ale vybrala za lídra Josefa Řiháka. Nepomohly jí ani hlasy od voličů, díky kterým ze sedmého místa kandidátky vyskočila na druhé. Část sociálních demokratů označila její úspěch jako nezasloužený. Současné nabídky si chce promyslet. „Pokud bych se stala ředitelkou GASKu, což teď nevím, tak bych musela odstoupit ze zastupitelstva Středočeského kraje, a tím bych zase zklamala voliče, kteří mi dali svůj hlas, takže rozhodování bude skutečně těžké,“ uvedla před několika dny Moravčíková.

Na rozhodnutí ČSSD přitom závisí i její možný post místostarostky v Kutné Hoře. Strana je tam totiž v opozici a muselo by dojít ke změně poměrů na radnici.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)