Ve věznici se kradlo. Gang si přišel na milion korun

Ostrava – Už 11 lidí obvinila policie v souvislosti s víkendovou razií ve věznici v Ostravě-Heřmanicích. Údajně se podíleli na krádežích mědi. Tu měli vytřídit z odpadu vězni a dozorci ji pak dál prodávali. Obviněni jsou proto i 4 pracovníci vězeňské služby.

Generální ředitelství vězeňské služby mělo podezření na trestnou činnost v areálu ostravské věznice už od ledna letošního roku. Po několikaměsíčním sledování byli v pátek dozorci chyceni při činu. V autě z přilehlého areálu vyváželi 1 400 kilogramů mědi za téměř 200 tisíc korun. Gang údajně vynášel měděné vybavení z věznice minimálně od května, získal tak zřejmě přes milion korun.

Čtyři pracovníci vězeňské služby byli propuštěni a společně s dalšími obviněnými jsou vyslýcháni na svobodě. „Obvinění příslušníci dnes požádali nadřízené o propuštění ze služebního poměru. Všem žádostem jsme vyhověli,“ upřesnila mluvčí Vězeňské služby Miroslava Nývltová. Upozornila přitom, že se nejednalo o dozorce, nýbrž o strážné, kteří mají na starost hlavně ostrahu areálu a na rozdíl od dozorců nepřicházejí do kontaktu s vězni v celách. V ostravské věznici se případem intenzivně zabývali i dnes. Byla tady nařízena mimořádná bezpečnostní opatření, která zatím nikdo nechce komentovat.

Vstup Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Měď, kterou měli obvinění lidé krást, vyráběli vězni v Heřmanicích ze starých kabelů. Čtveřice strážných vězně při práci hlídala a potom část mědi odnášela. Podle mluvčí inspekce Radky Sandorové se na krádežích podílela dobře organizovaná skupina. „Všichni její členové se cíleně snažili z areálu věznice odcizit části mědi vytříděné vězni z dovezených odpadů. Jednotliví pachatelé měli jasně stanovené úkoly a předem dohodnutou dělbu činnosti, a to včetně následného rozdělení zisku z prodeje odcizené suroviny,“ uvedla mluvčí.

Věznice v Heřmanicích
Zdroj: ČT24

Čtveřice obviněných strážných je stíhána pro trestné činy krádeže a zneužití pravomoci úřední osoby. Dva z nich navíc podle policistů porušili povinnost strážní služby, protože pouštěli do areálu věznice lidi a vozidla bez nařízených prohlídek. „Aby příslušníci vězeňské služby takové vstupy neoprávněných osob do areálu zlegalizovali, zaváděli do systému data jiných osob,“ vysvětlila mluvčí. Sedm lidí, kteří jim pomáhali, je obviněno z krádeže. Nikdo z nich zatím nepůjde za mříže, pro nikoho nebyla navržena vazba, jedenáct obviněných tak bude stíháno na svobodě.