Most zvažuje prodej ubytovny pro nepřizpůsobivé

Most - Ubytovna pro nepřizpůsobivé v Chánově u Mostu bude možná na prodej. Počítá s tím vedení města jako s jednou z variant řešení jejího dalšího fungování. Město doplácí ročně na provoz přes milion korun. V rámci snižování nákladů musí radní řešit, jak snížit ztrátu při provozování celého areálu.

Ubytovna má v několika objektech zhruba čtyřicet bytů, obsazena je přibližně třetina. Finanční ztrátu způsobuje i fakt, že ubytovna je v katastru vedená jako objekt občanské vybavenosti, obyvatelé proto nemají nárok na příspěvek na bydlení. „Město musí, aby ti lidé dosáhli na dávku, ubytovnu změnit a zapsat ji do katastru takovým způsobem, aby na tu dávku dosáhla, to znamená udělat z toho bytové domy,“ popsal náměstek primátora Luboš Pitín. 

S příspěvkem na bydlení by podle radních zájem o ubytovnu stoupl a městu by se mohla snížit provozní ztráta zhruba o polovinu. Položky za energie a služby tvoří podstatnou část nákladů. „Náklady na elektřinu jsou tam zhruba čtyři sta tisíc, navíc je tam samozřejmě ostraha a správce,“ uvedla Ivana Papřoková Jandová z Mostecké bytové a. s. 

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Pokud by dokázal magistrát snížit roční ztrátu, chce provozovat ubytovnu dál. V opačném případě přichází v úvahu i varianta prodeje celého areálu. Zachování ubytovacích míst při prodeji celého areálu nikdo nemůže zaručit, pro několik desítek lidí by to znamenalo konec střechy nad hlavou. „Asi bych byl nucen jít na ulici, protože z rodiny nemám nikoho, kdo by mi pomohl, co se týká bydlení,“ řekl jeden z ubytovaných. 

Radní tvrdí, že prodej celého areálu je úplně poslední možností, jak problém řešit. Zachování sociálního ubytování je pro město stálou prioritou.