Na jihlavské radnici „bydlí“ rekordní počet lidí

Jihlava - Počet občanů s trvalým pobytem na radnici města či obce roste. Lidé se hlásí na tzv. úřední adresu, aby se vyhnuli zodpovědnosti například v souvislosti s exekutory. V Jihlavě zaznamenali neslavný historický rekord v počtu přihlášených a nevědí, jak stále narůstající počty lidí zastavit.

Trvalé bydliště na jihlavském magistrátu má aktuálně 2 400 osob. „Přestává to být zvladatelné personálně i technicky,“ říká mluvčí města Radek Tulis. Lidé se k tomuto řešení nejčastěji uchylují, aby ochránili příbuzné před exekucemi. Na jejich životě se nic nemění, na adresu radnice ale dostávají poštu. Získat úřední adresu je možné jen na návrh majitele nemovitosti, u kterého dlužník bydlí.

Narůstající počty lidí „bydlících“ na radnici měla novela zákona o evidenci obyvatel. Úředníci proti ní ale podali stížnost. Nelíbí se jim, že na nezodpovědnost nájemníků a dlužníků by měli doplácet například rodiče nebo majitelé domů a bytů. „V tuto chvíli nevidím návrh zákona jako průchodný, je potřeba na něm zapracovat,“ konstatuje senátor a jihlavský zastupitel Miloš Vystrčil (ODS). 

Jen na Vysočině využívá úřední adresy na radnicích měst a obcí téměř pět tisíc obyvatel a čísla každým dnem rostou.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)