Dětem do nemocnic přicházejí číst babičky

Ostrava – Děti, které se ocitly v ostravské městské nemocnici, nemusí být smutné. Právě jim přicházejí číst pohádky bývalé učitelky mateřských a základních škol, které se připojily k projektu Počteníčko s babičkou. Dětem chtějí zpříjemnit pobyt na oddělení a zároveň vyplní svůj volný čas. Bude-li se nemocným dětem čtení líbit, může se rozšířit i do dalších nemocnic v celém Česku.

Do projektu Počteníčko s babičkou se zatím připojilo čtrnáct penzionovaných učitelek. Do ostravské nemocnice přicházejí každý den dvě z nich, hodinu potom dětem čtou třeba o víle Amálce nebo ze Starých pověstí českých. Zdravotníci spolu s učitelkami chtějí zabavit děti, které nemají při pobytu v nemocnici mnoho vyžití.

„Děti mají spoustu času a nevědí, jak ho využít. Na druhou stranu jsou tady bývalé učitelky, které mají čas a s dětmi to umějí,“ vysvětlil princip nemocničního čtení autor projektu Ivan Sekanina. Ředitel nemocnice Tomáš Nykel navíc věří, že si děti z nemocnice něco užitečného odnesou. „Chceme je odnaučit koukat jenom na počítač a televizi,“ poznamenal.

Důležité je, jak se dětem bude čtení líbit. Pokud ano, budou mít zajímavou práci i další učitelky v jiných regionech.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)