V Častolovicích budou místo kanalizace domácí čistírny odpadních vod

Častolovice (Českolipsko) – Jak se zbavit problému s odpadními vodami tam, kde by kanalizace stála desítky milionů? Problém, který řeší řada obcí a měst. S novinkou přišli v České Lípě, pod kterou několik malých osad patří. Místo drahého potrubí lidem město zaplatí domácí čistírny odpadních vod.

Osada Častolovice je od centra České Lípy vzdálená pět kilometrů. K městu patří téměř osm let a na kanalizaci stále čeká. Jenže rozpočet na potrubí pro padesát chalup se blížil k padesáti milionům. „Náklady na připojení jednoho obyvatele zhruba třikrát převyšovaly náklady, které připouští Severočeská vodárenská pro převzetí tohoto majetku,“ potvrdila vedoucí Odboru rozvoje majetku MÚ Česká Lípa Jolana Nebřenská.

Pro domácí čistírny je proto osada ideální. Podle radnice má dotace pro jeden dům činit až sto tisíc. „Čističky lze dnes postavit za částku ve výši 70 až 140 tisíc korun, takže si každý může vybrat,“ uvedl místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle (TOP 09). Chybějící kanalizace znamená riziko znečištění zdrojů pitné vody. Konkrétně v Častolovicích je na obecní vodovod napojena pouze část lidí. Někteří jsou dokonce odkázaní na vodu z obecní studny. Ne všem se ale plán radnice líbí, obavy mají třeba z nákladů na provoz. „Spousta lidí na tu čističku nebude mít nebo to nebude chtít dělat. Myslím, že to k ničemu nepovede,“ podotkl Petr Prádel z Častolovic a Maurits Teuthof doplnil: „Kanalizaci a vodu musí financovat Česká Lípa.“

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Jenže domácí čistírny není nutné, na rozdíl od jímek, čistit i několik let. Míst, kde by mohly pomoct, je víc. Třeba v Lindavě u Cvikova, kde se kanalizaci pro 350 lidí stavět nevyplatí. „Částka se vyšplhala na 120 milionů korun a to je ekonomicky neúnosné,“ prohlásil již v listopadu místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla (ODS) a Jolana Nebřenská dodala: „Zřejmě nejsme sami, kdo řeší takovýhle problém.“

Po Častolovicích by jej mohlo město stejným způsobem vyřešit i v dalších osadách. Na kanalizaci jich v okolí České Lípy čeká ještě nejmíň pět.