16 let za vraždu potvrdil Američanovi i Nejvyšší soud

Brno - Za vraždu muže v pražské tramvaji číslo 22 si Američan Gilbert Ferguson Mc Crae s konečnou platností odpyká 16 let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud. Definitivně tak potvrdil verdikt pražských soudů. Cizinec zastřelil na počátku loňského února čtyřiatřicetiletého muže, který na něj předtím pokřikoval v baru.

Mc Crae vinu od počátku popíral. Také v dovolání zopakoval, že se činu nedopustil. Podle obhajoby byly důkazy nepřesvědčivé, například se podle ní nepodařilo najisto prokázat, z jaké zbraně se střílelo.

Podle Nejvyššího soudu Američan v dovolání pouze zopakoval shodné námitky, které uplatňoval v předchozím řízení. „Soudy obou stupňů se jimi opakovaně zabývaly a v odůvodněních svých rozhodnutí se s nimi velice pečlivě a přesvědčivě vypořádaly,“ stojí v usnesení z listopadového neveřejného zasedání. Právní kvalifikace skutku je správná, uzavřel Nejvyšší soud.

Za urážky se Mc Crae rozhodl vraždit

Událost se stala loni v noci na 5. února na konečné zastávce tramvaje 22 v ulici Plk. Mráze. Řidič si po vystoupení cestujících všiml muže sedícího v přední části soupravy. Myslel, že spí, a chtěl ho vzbudit. Muž však měl střelnou ránu na hlavě, přivolaný lékař mu už nemohl pomoci.

Mc Crae údajně muže zastřelil proto, že na něj začal v baru Ještěrka pokřikovat a nadávat mu. Cizinec nejprve nereagoval, poté však muže sledoval na zastávku I. P. Pavlova a nastoupil s ním do tramvaje. Na konečné stanici pak kolem 01:10 muže zblízka zastřelil. Při domovní prohlídce nalezli policisté u Američana různé zbraně a náboje psané na jeho manželku Sylvii Salterovou. Nejvyšší soud odmítl i dovolání Salterové, která na základě soudního rozhodnutí o zbraně přišla. Podle pražských soudů totiž dvě pistole, pušku a brokovnici špatně zabezpečila.

Vydáno pod