Krumlovská silnice je před zimou stejně rozbouraná jako v létě

Zlatá Koruna (Českokrumlovsko) – Začíná zima, ale státní silnice, která spojuje České Budějovice a Český Krumlov, je stále u Rájova ve stejně špatném stavu jako v létě, kdy ji poničila záplava. Silničáři sice slibovali, že před zimou důležitou silnici opraví, ale nakonec jenom zasypali díry. Řidiči a policisté se zlobí, cestování bude v zimě nepohodlné a nebezpečné. Silničáři krčí rameny, mají problémy s výběrem stavební firmy.

Silnice I/39 je v zimě velmi vytížená, jezdí se tudy lyžovat například na Hochficht nebo na Lipno. Řidiči ale nebudou mít lepší podmínky než v létě, kdy tudy jezdili turisté do Českého Krumlova. Oprava, kterou zatím silničáři provedli, je jenom provizorní. Okraj cesty drží hromady kamení, stoupací pruh je uzavřen a do zbylé části vozovky zasahuje dopravní značení. Především místní obyvatelé se zlobí – silnice už měla být kompletně zrekonstruována, teď se bojí každé cesty po zúžené cestě.

Starostové sousedních obcí vyzvali strátní Ředitelství silnic a dálnic, aby silnici urychleně opravili a také odstranili kusy asfaltu z okolních porostů, kam je zanesla velká voda. „S tím jsem předpokládal, že pohnou dříve. Ale asi to má nějaký technologický postup,“ podivil se krumlovský starosta Dalibor Carda.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle silničářů musí být lidé trpěliví. Vyskytly se totiž potíže při výběru stavební firmy. „Generální ředitel rozhodl o zrušení výběrového řízení z důvodu oslovení pouze jednoho uchazeče,“ sdělila mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. 

Vybraná firma začne komunikaci opravovat na jaře, práce si vyžádají 60 milionů korun a potrvají dva měsíce.