V části Moravskoslezského kraje byla vyhlášena smogová situace

Ostrava – Meteorologové kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili ráno na Ostravsku, Karvinsku a v části Frýdecko-Místecka smogovou situaci. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, ale také malé děti a starší lidé by se neměli při pobytu venku fyzicky namáhat. Pro dospělé bez zdravotních potíží neplatí žádná omezení.

Průměrná denní koncentrace polétavého prachu byla dnes k 13:00 překročena na všech měřicích stanicích v regionu. Nejlépe na tom byla Opava s 67 mikrogramy na metr krychlový, nejhůře Věřňovice na Karvinsku. Tam byl imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový překročen téměř jedenáctkrát, na stanici naměřili 526 mikrogramů na metr krychlový.

Velmi vysoké koncentrace hlásí i Karviná, Bohumín či Orlová na Karvinsku. Meteorologové navíc neočekávají žádné výrazné změny a mezní hranice polétavého prachu bude podle nich nadále mnohonásobně překročena.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Pokud možno nevyjíždějte

„Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 (polétavého prachu) a oxidu dusičitého,“ upozornili meteorologové.

Příznivé nejsou ani aktuální hodinové koncentrace polétavého prachu. Na řadě míst regionu meteorologové označují situaci za velmi špatnou nebo špatnou.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejznečištěnějšímu v zemi i v celé Evropě. Obvykle na podzim a především v zimě bývají rozptylové podmínky nejhorší. V tomto období je zhoršuje mimo jiné fakt, že lidé podstatně více topí. Podle odborníků se také mění směr větru, který vane spíše z polské strany směrem na Česko a přináší s sebou znečištění ze sousedního Polska.