Obyvatelé Prahy 1 bojují za záchranu „svého“ železářství

Praha - Tisíce obyvatel Prahy 1 podepsaly petici za záchranu železářství a drogerie v domě U Zlaté lyry u Václavského náměstí. V lednu má z rozhodnutí radnice po více než sedmdesáti letech skončit jeden z posledních klasických obchodů v centru města. Nahradí ho zřejmě kavárna nebo butik, které nabízejí městské části vyšší nájem.

Radnice nemá o železářství v centru města zájem, o zachování tradice nestojí. Chce více peněz, 1 370 000 ročně je prý málo. Drogista František Šruc dostal výpověď, a to i přesto, že investoval pět milionů korun do renovace historických prostor. „Radnice Prahy 1 postupně tyto dlouhodobé smlouvy, kde nájemné je výrazně nižší než to reálné, bude přesoutěžovat,“ řekl starosta Oldřich Lomecký (TOP 09).

Pravým důvodem výpovědi ale podle drogisty bylo obvinění na základě falešného inzerátu s nabídkou přenechat obchod za úplatu třetí osobě. „Oni si to jednoznačně vymysleli, podal jsem trestní oznámení,“ tvrdí Šruc. Opoziční zastupitelé zjistili, že žádný inzerát neexistoval, a žádají radní, aby výpověď zrušili.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Zároveň varují před zvyšováním nájmů, problémů s neplatiči mají víc než dost. „Celá řada podnikatelů naslibovala naprosto nereálné nájmy. My se s tím teď potýkáme, skoro každé zastupitelstvo řešíme splátkové kalendáře,“ konstatovala zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová (VV). Za zachování prodejny se už podepsalo více než tři tisíce zákazníků. 

Podobnou peticí už obyvatelé Prahy 1 bránili i pekárnu u Staroměstského náměstí. Podle Lomeckého se tam prodával alkohol, což bylo v rozporu se smlouvou. Radní ale nakonec ustoupili a výpověď stáhli. Ani nájem pekárně nezvýšili, nadále zůstává zvýhodněný. V případě železářství a drogerie však o podobném kroku nechtějí ani slyšet.

Vydáno pod