Stíhačka čekala na objevení 68 let na dně rybníka

Kožlany (Plzeňsko) - Trosky historického stíhacího letounu Focke Wulf 190 byly objeveny v rybníce u Kožlan na severním Plzeňsku. Německý letoun se tam zřítil během 2. světové války. Zachoval se motor, našla se i nevybuchlá munice. Letoun po rekonstrukci zamíří do muzea.

Trosky jedné z nejlepších stíhaček 2. světové války odpočívaly osmašedesát let na dně rybníka. „Jednalo se zřejmě o nějakou polní úpravu, takže se tam podařilo najít dvacetimilimetrový a třicetimilimetrový kanón, včetně všech nábojů,“ potvrdil nálezce letounu, archeolog Jan Vladař. Historici tvrdí, že je to jeden z nejvýznamějších objevů za posledních dvacet let.

Letoun se v Kožlanech zřítil 19. listopadu 1944. Pilotem byl údajně Günther Wahl z německé stíhací jednotky Jagdgeschwader 4. „Letec z tohoto letounu vyskočil a zachránil se na padáku. Proč k pádu došlo, přesně nevíme, údajně vlivem špatného počasí,“ uvedl historik Karel Foud. Na hladině tůně, do které se letadlo zřítilo, zůstávala po léta olejová skvrna.

Válečnou německou stíhačku objevili archeologové také před rokem na břehu rybníka Kunifer u Otína na Jindřichohradecku. Stejně jako v Kožlanech šlo o letoun Focke Wulf 190. Torzo skončilo v muzeu. Podobný osud čeká i nejnovější objev, který teď bude restaurován.

Reportáž Davida Havleny a Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)