Žádné stromy, zato alej laviček. Předražené náměstí v Liberci je hotové

Liberec - Po půlroční rekonstrukci se otevřelo Soukenné náměstí v Liberci. A hned je terčem kritiky obyvatel i opozice. Práce totiž přišly skoro na 18 milionů. Výsledek tomu ale podle kritiků neodpovídá. Rozdíl před a po rekonstrukci je prý minimální. Podle města je teď prostor, kudy projde denně až 100 tisíc lidí, mnohem modernější.

Z náměstí zmizely vzrostlé smrky a naopak přibylo laviček, těch je tu teď neuvěřitelných pětasedmdesát. Rekonstrukce trvala půl roku a stála téměř 18 milionů. „Vidíme tu les laviček, taková věc je zbytečná a nemusely na ni být vynaloženy takové peníze,“ myslí si opoziční zastupitel Jaromír Baxa (ZpL).

Podle radnice i firmy Syner, která práce prováděla, získalo náměstí moderní podobu a oživilo tak celé dolní centrum Liberce. Že by byla cena za odvedenou práci příliš vysoká, odmítají. „Máme veškeré dokumentace, a pokud bude kdokoli pochybovat o ceně projektu, předložíme mu rozpočet,“ říká náměstek primátorky Lukáš Martin (ČSSD).

Zakázku získal Syner ještě v době, kdy Liberci vládla ODS v čele s primátorem Kittnerem. Ten dřív právě v Syneru pracoval jako ekonomický ředitel. Po volbách smlouvu nový primátor Korytář zrušil. Firma se pak obrátila na antimonopolní úřad a ten rozhodl, že město zakázku realizovat musí.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)