Ústí už nemá jednobarevnou radu, k ČSSD přibyla TOP 09

Ústí nad Labem – Přestože jednání o nové koalici v Ústí nad Labem mezi ODS, TOP 09 a Stranou zdraví, sportu a prosperity skončilo minulý týden neúspěšně, zástupci TOP 09 i SZSP se do městské rady nakonec přece jenom dostali. Pozvala je do ní ČSSD, jejíž představitelé od jara tvořili jednobarevnou menšinovou radu. Podle sociálních demokratů ale nevznikla žádná nová oficiální koalice.

ČSSD, která dosud v Ústí nad Labem vládla díky podpoře zastupitelů TOP 09 a KSČM, uvolnila tři místa v radě zástupcům stran, které do minulého týdne jednaly s ODS o převratu na magistrátu. Náměstkem primátora se stal Pavel Boček z TOP 09, radním jeho stranický kolega Miroslav Král a další křeslo v radě získal také Jan Eichler zvolený za SZSP. Všechny nominace podpořili zastupitelé ČSSD, TOP 09 a také KSČM. Opozice hovoří o vzniku nové koalice, to ale sociální demokraté odmítají. „Nazývejme to dohodou rozumných zastupitelů,“ řekl dnes lídr ústecké ČSSD Arno Fišera.

Podoba rady se letos změnila podruhé. Poprvé se tak stalo v březnu, když se rozpadla dosavadní koalice ČSSD, ODS a SZSP. Občanští demokraté, kteří byli z rady vyhnáni po 22 letech, připravovali návrat, ale jednání s TOP 09 a SZSP skončilo náhlým odchodem TOP 09. Kvůli krachu dohody rezignovali městští šéfové ODS i TOP 09.

V 37členném zastupitelstvu má ČSSD 11 mandátů, ODS devět, po pěti mají TOP 09, SZSP a KSČM. Zbylé dva mají Severočeši.cz.