TOP 09 chce vyloučit ze strany radní, kteří se opřeli o hlasy KSČM

Ústí nad Labem - Vedení TOP 09 v Ústeckém kraji bude jednat o možném vyloučení dvou členů, kteří se stali novými radními v Ústí nad Labem. Straně vadí, že byli zvoleni nejen zastupiteli ČSSD, která ve městě vládne, ale i hlasy všech komunistů. ČSSD, která vládla ve městě díky podpoře zastupitelů TOP 09 a KSČM, uvolnila nyní místa v radě zástupcům strany, která údajně jednala s ODS o převratu na magistrátu. Náměstkem primátora se stal Pavel Boček z TOP 09, radním jeho stranický kolega Miroslav Král.

Podle opoziční ODS je zvolení zástupců TOP 09 důkazem toho, že ve městě rozhoduje tajná koalice sociálních demokratů, TOP 09 a komunistů. „Vidím za tím minimálně politický obchod,“ říká Lenka Jaremová z oblastní organizace ODS.

Nově zvolení radní se hájí tím, že pouze chtějí převzít díl odpovědnosti. „TOP 09 nikdy nejednala se zastupiteli KSČM. Jestli tak hlasují, je jejich svobodné rozhodnutí,“ brání se nový radní Pavel Boček. Radní za ČSSD Pavel Dlouhý tvrdí: „Zkušení, pracovití a slušní lidé dostali podporu většiny zastupitelstva. O tom to je.“

Nově zvolené radní nejhlasitěji kritizuje jejich vlastní strana. „Jakákoli funkce, která by se opírala o podporu komunistů, je nepřijatelná,“ uvedl předseda krajské organizace TOP 09 Tomáš Tesař. „Pro TOP 09 je tohle principiální záležitost,“ dodává.

„Ti samí lidi, které jsem přijímal do strany, mě teď budou chtít vyloučit. To mi připadá samozřejmě komické,“ komentuje to nový radní Boček. Podle krajského vedení TOP 09 se noví radní musí rychle rozhodnout, zda chtějí raděj křeslo na radnici, anebo členství ve straně.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)