Odtahová služba v Olomouci neplní své povinnosti

Olomouc – Špatně zaparkovaná auta blokující koleje – věčný problém olomouckých tramvajářů. Město sice vozy nechává odtáhnout, zabere to však mnohem delší čas, než by mělo. Odtahová služba totiž v několika případech přijela až o půl hodiny později, než je doba dohodnutá s magistrátem.

Město v červenci uzavřelo kvůli špatně zaparkovaným autům podél tramvajových kolejí smlouvu s odtahovou firmou. Po víc jak čtvrt roce se však ukazuje, že odtahy trvají až o tři čtvrtě hodiny déle, než by podle úmluvy měly. 

„Celá akce trvala hodinu a čtvrt. Městská policie přijela až po 19 minutách, zavolala odtahovou službu, ta přijela po 20 minutách, ale k tomu samotnému odtahu došlo po 50 minutách,“ popisuje jednu z událostí Magdaléna Kopřivová z Dopravního podniku v Olomouci. Může se tedy stát, že je průjezd historického centra města zablokován téměř na hodinu. 

Vedení magistrátu chce kvůli zrychlení odtahů jednat po Novém roce s městskou policií, dopravním podnikem a také společností Spemax, která má odtahy na starosti. „Upozorňujeme na dlouhou dobu odtahů sjednanou ve smlouvě a na fakt, že ani tuto dobu odtahu mnohdy ta firma není schopná dodržet,“ dodává Kopřivová. 

Repotáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí magistrátu Radky Štědré může k problémům docházet kvůli tomu, že město odtahové službě neplatí vůbec nic. 

Jednatel společnosti Spemax se vyjádřil, že by pro zrychlení odtahů musel vyčlenit techniku a řidiče, který by pouze čekal na telefon od městské policie. Takovou službu by mu však Olomouc musel zaplatit.