Odteď už jen vodu: Jihočeští studenti zahájili hladovku

České Budějovice – Studenti z jižních Čech hladoví. Sedmnáct lidí vyhlásilo protestní hladovku proti účasti komunistické strany v krajské koalici. Každý z účastníků bude hladovět při svém běžném denním programu, hladovka začne v šest večer a má trvat 24 hodin. Ukončí ji na demonstraci, kterou svolali na zítřejší 17. hodinu na Piaristické náměstí v Českých Budějovicích. Tento způsob protestu předem kritizoval hejtman Jiří Zimola (ČSSD), podle kterého jde o účelové vyhrocování situace. Koalici s KSČM rozpustit nehodlá.

Pouze voda až do demonstrace

Zprvu se studentské protesty v Jihočeském kraji týkaly především obsazení místa radní pro školství Vítězslavou Baborovou z KSČM, nyní studenti žádají ČSSD, aby komunisty vyprovodila z rady. „Považujeme za velmi necitlivé a nemorální od vítěze (voleb) ČSSD, že přizval takovouto nedemokratickou stranu do krajské vlády,“ řekl zástupce studentské iniciativy Šimon Heller.

V Českých Budějovicích proběhly už dvě demonstrace, v rámci stávky také studenti přerušili vyučování. Představitelé studentského hnutí jednali s vedením kraje, ale svého nedosáhli. Teď to sedmnáct z nich zkouší hladovkou. Jejími účastníky jsou převážně bývalí nebo současní studenti českobudějovického Gymnázia J. V. Jirsíka. „Hladovka v našem případě znamená žádné jídlo a z pití pouze voda,“ uvedli. Hladovět budou od 18 hodin, svoji akci ukončí po zítřejší demonstraci.

Podpořit jihočeské studenty se rozhodli i jejich pražští kolegové z Gymnázia Jana Keplera. Ojedinělým happeningem se na jeden den vrátili o 25 let do minulosti. Vyučování zahájili Internacionálou, budovu školy vyzdobili sovětskými vlajkami a plakáty s hesly a portréty komunistických pohlavárů. Studenti ale akcí vyjádřili i výtky vůči pedagogům - období totality se podle nich málo věnují.

Za odvolání Vítězslavy Baborové vznikla petice, kterou za více než měsíc od vzniku podepsalo téměř 11 tisíc lidí. Existuje ale také petice, která Vítězslavu Baborovou podporuje. Existuje necelý měsíc a nasbírala již přes 5 tisíc podpisů.

Hejtman: Zpochybňují demokracii

Jihočeský hejtman Jiří Zimola mohl s komunisty vládnout již v minulém období, kdy se ale raději přiklonil ke koalici s ODS. Letos tak již neučinil a zdůrazňuje možnost sociálních demokratů vytvořit jakoukoli funkční koalici. Odkazy studentů na tzv. bohumínské usnesení, které zakazuje ČSSD spolupracovat s extremistickými stranami, odmítá. „Sociální demokracie uzavřela demokraticky koalici s druhou Komunistickou stranou Čech a Moravy. Zpochybňování těchto demokratických principů je zpochybňování demokracie v České republice,“ charakterizoval studentské protesty. Hejtman nabídl zástupcům studentského hnutí účast ve svém poradním sboru, ti to ale odmítli, protože nechtějí spolupracovat s komunisty.

Radní pro školství Vítězslava Baborová, proti které byly protesty zprvu zaměřeny především, se proti svým kritikům ohrazovala jako proti lidem, kteří komunistický režim nikdy naplno nezažili. O autorovi původní petice proti obsazení místa školské radní Martinu Rosochovi řekla, že to „je pětatřicetiletý učitel, který před rokem 1989 byl příliš mladý na to, aby věděl, co se děje“. Studenty a učitele však podpořil například také PEN klub, Konfederace politických vězňů nebo rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

Co zmůže krajský radní?

Buď proti účasti komunistů v krajských radách, nebo proti obsazení místa radního pro školství členem KSČM protestují lidé i v jiných regionech – například Karlovarském či Zlínském kraji. Představitelé regionů ale většinou poukazují, že komunisté nemohou z místa krajského radního zasahovat do obsahu výuky na školách, jejich úkolem je především přerozdělovat peníze pro střední školy, které kraj zřizuje. Kritici komunistů to ale zpochybňují. „Může ovlivňovat finance plynoucí ke školám a může ovlivňovat i výuku – nepřímým způsobem,“ poukázal například zastupitel Karlovarského kraje Miroslav Balatka (ALTERNATIVA).

Bez účasti nebo podpory komunistů se po letošních krajských volbách obešly rady pouze v Jihomoravském, Libereckém a Pardubickém kraji. V minulých volbách se naopak KSČM přímo nebo svojí podporou podílela na vládě s ČSSD pouze v pěti krajích. Před čtyřmi lety přitom měla ČSSD spolu s KSČM většinu ve všech krajích, kde volby proběhly, letos tomu tak nebylo.