Ve Varech hoří spory kvůli zrušené zakázce na parkovací domy

Karlovy Vary – Karlovarští zastupitelé dnes odmítli zaplatit 15 milionů korun soukromé firmě jako odškodnění za zrušenou zakázku na stavbu parkovacích domů. Společnost už loni podala na město několik žalob, jejich stažení pak podmínila dohodou o vyrovnání nákladů. Po dnešním odmítnutí ale trvá na celé částce – 146 milionech.

Soukromá firma měla na příjezdových cestách do lázeňského území postavit mýtné brány a čtyři garážovací domy. Investovala by svoje peníze a nechala by si i veškeré zisky. Město ale vloni smlouvu z roku 2009 zrušilo s tím, že obsahuje chyby a není ekonomicky výhodná, jak potvrdil primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Bývalý radní Tomáš Hybner (NS-LEV21) však odmítá, že smlouva je špatná. Podle něho jde o neschopnost vedení města. Soukromá firma mezitím podala na město žaloby. Chce v nich odškodné za zmařený projekt ve výši 146 milionů korun. S radnicí se ale nedávno dohodla na mimosoudním vyrovnání. Tím měla být úhrada 15 milionů.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Jenže odškodnění v této výši zastupitelé dnes zamítli. Podle většiny z nich by bylo lepší, kdyby město pokračovalo v soudním sporu. Zastupitel Otmar Homolka (OCJJ) je podle svých slov přesvědčen, že soud by vyhrálo město. Zástupce soukromé firmy po rozhodnutí zastupitelstva potvrdil, že budou pokračovat v soudních sporech a žádat odškodné v původní výši, tedy 146 milionů korun.

„V této částce jsou zahrnuty náklady spojené s projektem jako takovým a samozřejmě odškodnění nebo ztráta zisku,“ nechal se slyšet předseda představenstva firmy Transfer Europe Information Martin Hájek. Podle primátora mohou teď soudní spory komplikovat výstavbu parkovacích míst v lázeňském území dalších pět let.