Proti vládě komunistů demonstrovalo v Ústí přes sto lidí

Ústí nad Labem – Proti vládě komunistické strany a spolupráci dalších partají s ní demonstrovalo v Ústí nad Labem přes 100 lidí – podle policistů jich byla stovka, organizátoři hovoří o 150. Sešli se již podruhé od chvíle, kdy vznikla krajská koalice KSČM s ČSSD. Tentokrát se ohradili také proti dění na ústeckém magistrátu, kde komunisté podporují obměněnou radu, kde kromě sociálních demokratů zasedli i zástupci TOP 09. Ústečtí demonstranti rovněž podpořili studentské iniciativy v Jihočeském a Karlovarském kraji.

Zatímco první demonstrace proti komunistické vládě v Ústeckém kraji byla čistě občanskou iniciativou, do organizace té druhé se zapojili také opoziční politici. „Komunisté se nezměnili a pořád chtějí upevňovat svou moc,“ řekl hlavní organizátor demonstrace, člen ODS Radim Holeček. Demonstrantům vadí nejen KSČM, ale i členové ostatních stran, protože dovolili KSČM dostat se k vládě.

Velká část řečníků odkazovala na období takzvané třetí republiky, tedy postupného posilování KSČ v letech 1945 až 1948. „Nepřeji ani svému největšímu nepříteli to, co jsme zažívali my v padesátých letech,“ uvedla účastnice demonstrace Zdena Fröhlichová. Akce je zároveň podporou podobným iniciativám na jihu a západě Čech, kde po krajských volbách také KSČM výrazně posílila.

Podle představitelů komunistické strany ale nejsou podobné obavy na místě. „Myslím si, že občané hlasovali podle toho, že vidí, že člověk něco dělá, a nejenom, za jakou je stranu,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Podle jeho náměstkyně Jany Vaňhové (ČSSD) není demonstrace na místě, své názory podle ní měli lidé vyjádřit u voleb.

Jedna protikomunistická demonstrace se ve městě už konala po krajských volbách, které vyhrála KSČM. Podle většiny médií se jí zúčastnilo asi 100 lidí, policie odhadovala počet účastníků na 30. Druhý impuls přišel minulý týden z ústeckého magistrátu - dosavadní menšinovou vládu ČSSD totiž doplnili zástupci TOP 09 podporovaní hlasy KSČM. Všechny strany přitom popírají, že by šlo o koalici. V TOP 09 navíc způsobila obměna rady rozpory, nové radní chtějí někteří straníci vyloučit.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)