Superjet si přiletěl pro lak do Mošnova

Mošnov – Ruské strojírny se vracejí k výrobě malých letadel pro regionální linky. Nový typ Suchoj Superjet 100 začaly aerolinky dostávat od loňského roku a nyní ho mohli poznat i čeští fanoušci letectví. Nástupce slavných strojů jako Jakovlev Jak-42 či Tupolev Tu-134 přistál v Mošnově, kam si přiletěl pro lak. Pokud budou u Suchoje s prací spokojeni, počlou do Mošnova i další superjety.

Superjet 100 po laku
Zdroj: ČT24

V péči mošnovských mechaniků pobýval Superjet 100 sedm dní. Na pokrytí letadla bylo potřeba asi 500 kilogramů barvy – to je téměř 170krát více než v případě osobního automobilu, na který stačí kolem tří kilogramů. Postupně bylo na suchoj nutné nanést šest vrstev laku – u auta stačí tři. Kvalita je potom nesrovnatelná. Zatímco autu dělá špatně zimní počasí, nátěr letadla musí přežít v extrémních podmínkách – při prudkých změnách teplot a silném UV záření.

Mošnovští doufají, že zakázka pro leteckou společnost Yakutia Airlines bude začátkem přívalu obdobných objednávek. Superjety se stále vyrábějí, navíc po pěti letech začne být potřeba přelakovat již dříve dodané stroje.

Suchoj Superjet 100 byl představen v roce 2007, loni začali stroje tohoto typu dostávat zákazníci. Právě aerolinky z Ruska a sousedních států si nový stroj vyžádaly, aby mohly nahradit zastaralé Tu-134 a Jak-42 – po srovnatelných moderních letadlech od Bombardieru či Embraeru přitom nechtěly sáhnout. Superjety už za sebou mají i tragickou nehodu, letos na jaře jeden z nich havaroval při prezentačním letu v Indonésii.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)