Lávka u přerovských kurtů musí pryč

Přerov – Lávka přes Bečvu, která vede k tenisovému areálu v Přerově, je po třech povodních, kterým odolala, za hranicí životnosti. Potvrdily to nedávné testy. V příštím roce bude lávka stržena, město chce postavit novou, která by měla povodním lépe odolávat.

Lávka u přerovských tenisových kurtů, která spojuje město se zahrádkářskou kolonií a rekreačním centrem, není příliš stará, pochází ze sedmdesátých let minulého století. Po 40 letech je za hranicí životnosti. Přispěly k tomu hlavně povodně, které město zasáhly v posledních letech hned třikrát. Denně po ní přitom projdou stovky lidí. 

Statiku mostu sledují odborníci od května roku 2010. Lávka podle nich není v havarijním stavu a chodit po ní se lidé zatím bát nemusí. Měření ale jasně prokázala určitou změnu chování narušené konstrukce. „Lávka se opět pohnula. Je tam průvěs o další dva centimetry. Otevřel se vrubový kloub na patě lávky,“ shrnul závěry posledních testů náměstek primátora Michal Zácha.

Přerovští radní už v listopadu vybrali novou podobu mostu, který stávající lávku nahradí. Mezi návrhy, které posuzovali, nakonec zvítězil předpjatý železobetonový trám se závěsy, který je bezpečnější v případě povodní. „Předpokládáme, že v příštím roce by město tuto záležitost vysoutěžilo. Stavba by mohla být na konci roku 2013, ale určitě hlavně v roce 2014,“ nastínil Pavel Gala z přerovského magistrátu.

Nová lávka bude sloužit i cyklistům a bruslařům. Náklady na ni odhaduje město na 25 milionů korun.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)