Nebezpečnou strusku do lesa přinesla voda

Frýdlant - Odpad, který se našel v lese ve Větrově u Frýdlantu, pochází skutečně ze spalovny. Po půl roce šetření to oznámila Česká inspekce životního prostředí. Na případ upozornili ekologové z Arniky, podle kterých se do přírody mohly dostat nebezpečné dioxiny. Ty přitom i v malém množství způsobují třeba rakovinu. Strusku do lesa odnesl déšť z nedaleké skládky.

Desítky kil směsi strusky, popele a popílku ležely přímo u potoka, ekologové z Arniky na ni upozornili v létě. Inpektoři životního prostředí teď potvrdili, že jde skutečně o odpad ze spalovny. „Z výsledků analýz, co jsme obdrželi, lze usuzovat, že to je odpad, popílek a struska,“ řekla Danuše Hráská z České inspekce životního prostředí (ČIŽP). 

Struska se do lesa dostala z nedaleké skládky. Podle inspektorů nešlo o úmysl, ale o nehodu. Odpad totiž odnesly prudké deště z předloňského srpna, kdy oblast zasáhly bleskové povodně. Majitele skládky Česká televize nezastihla. Už v létě ale popřel, že by do lesa materiál dovezl. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Pokuta tedy nepadne. Podle inspektorů navíc ani rozbory neprokázaly, že by byl materiál toxický. Podle ekologů se ale nebezpečné látky do přírody za dva a půl roku už dávno dostaly. „Naše průzkumy ukazují, že materiál obsahoval nebezpečné látky jako dioxiny. Během těch několika let se určitě vyplavily do životního prostředí, mohly se dostat do potravního řetězce,“ tvrdí mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Podle Arniky pochází odpad z liberecké spalovny. Její vedení to nechce komentovat. Spalovna vyrábí z odpadů certifikovaný materiál pro zpevnění cest, který prodává. Struska mezitím v lese ale dál zůstává, co s ní dál, řeší stavební úřad.