V Prachaticích vznikne ortopedie, jiná oddělení zeštíhlí

Prachatice – Ortopedie prachatické nemocnice je zachráněna. Nemocnice vyhověla Všeobecné zdravotní pojišťovně a vytvoří samostatné ortopedické oddělení, dosud bylo součástí chirurgie a pojišťovna nechtěla operace proplácet. Po vytvoření nového oddělení se počet ortopedických operací v Prachaticích zvýší, další oddělení ale přijdou o část lůžek.

Prachatická nemocnice se snažila zajistit další existenci své ortopedie posledních dvanáct let. Již před dvěma lety hrozilo, že pojišťovna neuzavře smlouvu, letos v půlce roku ji zase vypověděla. Požadavek byl jasný – vytvořit samostatné ortopedické oddělení namísto fungování v rámci chirurgie.

Nemocnice v posledních měsících požadované oddělení skutečně vytvořila a uspěla ve výběrovém řízení ministerstva zdravotnictví. „Rozhodnutí výběrové komise bylo jednomyslné. Jeden z hlavních důvodů byl mimo jiné ten, že nemocnice provádí ortopedické výkony již od roku 92,“ podotkla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Přesto nová smlouva s pojišťovnami, která je připravena, neznamená, že prachatická nemocnice bude nadále fungovat v současném rozsahu. Přijde o čtrnáct lůžek, omezení se dotknou dětského, gynekologicko-porodnického a chirurgického oddělení. Přesto díky „nové“ ortopedii patrně vzroste počet operací. „Oddělení už nebude omezováno. V budoucnosti by se v Jihočeském kraji mělo dělat více ortopedických operací,“ sdělil ředitel nemocnice Michal Čarvaš.

VZP teď už nevidí žádné překážky, které by bránily uzavření smlouvy s jihočeskými nemocnicemi. K podpisu má dojít 27. prosince.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)