Vánoční vodáci tradičně sjeli Lužnici

Suchdol nad Lužnicí - Na Boží hod vánoční vodáci tradičně, už po třiatřicáté, vypluli na Lužnici. Trasa začíná v Suchdole nad Lužnicí a končí u jezu Pilař v Majdaleně. Letos sjíždělo řeku šedesát lodí a jejich posádky se musely vypořádat s neobvykle zvednutou hladinou. Další stovka lidí vyrazila na zhruba osmikilometrovou trasu po břehu pěšky nebo na kolech.

Vodáci zahájili vánoční sjezd odemknutím řeky a vodáckým pozdravem „ahoj!“. Akce má už tak dlouhou tradici, že se ho málokdo účastnil poprvé a všichni měli potřebnou zimní výbavu. „Čepice, šály, rukavice, máme to, co si bereme na lyže,“ vyjmenovala jedna z účastnic Hana Vichrová.

Odvážlivce na lodích čekala dlouhá jízda. Za normálních okolností by trvala jen hodinu a půl, vánoční vodáci ale neměli kam spěchat. „Tradiční zastávka je asi v polovině Na mumii, tam se tradičně pečou buřty a dojídají se rybí řízky a saláty,“ řekl Jan Wipplinger ze suchdolského vodáckého klubu, který akci pořádá. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Teplota vzduchu byla mírně nad nulou, vody přibližně stejně a řeka tekla tak, že by do cíle dojeli i bez pádlování. Letos je jí výjimečně hodně, do vyhlášení prvního stupně povodňové aktivity chybělo málo. „Řeka je splavná po celém úseku,“ potvrdil Karel Böhm z vodáckého klubu. Několikrát v historii byla totiž řeka zamrzlá a vodáci museli lodě místy vléci ve sněhu po břehu.

Vánočním sjezdem podle Böhma veškerá vodácká aktivita na Lužnici až do jarního otevření řeky definitivně končí. „Musíme řeku nechat odpočinout, opět ji otevřeme 30. března,“ řekl Böhm. Na jaře suchdolský vodácký klub otevře také Vltavu a Otavu. V létě vodáci pořádají Benátskou noc s ohňostrojem a na podzim Houbovku - několikadenní podzimní splutí řeky do Veselí nad Lužnicí. V říjnu se řeka zamyká.