Šumavští běžkaři se projedou po magistrále

Horská Kvilda (Šumava) - Správa šumavského parku oficiálně zahájila zimní sezonu, zároveň také otevřela tratě pro běžkaře. Takzvaná šumavská magistrála, největší novinka letošní zimní sezony, protíná národní park po celé jeho délce. Trasa měří zhruba 140 kilometrů, začíná na Železné Rudě a míří až na Kvildu. Magistrála spojila všechny místní lyžařské okruhy.

Slavnostní zahájení zimní sezony na Šumavě začalo v jedenáct hodin a konalo se v šesti obcích centrální Šumavy najednou. I přes nepřízeň počasí událost přilákala desítky lyžařů. Na Šumavě panuje v posledních dnech podle mluvčího Správy NP a CHKO Šumava Pavla Pechouška obleva. Organizátoři tak museli kvůli nedostatku sněhu improvizovat. Kvůli rozbředlému sněhu nemohly být ani protaženy lyžařské stopy, uvedl Pechoušek.

Projekt Bílá stopa, který zajišťuje péči pro všechny lyžařské stopy na Šumavě, byl dle slov Pechouška vážně ohrožen. Staraly se o něj totiž prý šumavské obce a regionální rozvojová agentura se sídlem na Staších. Po změně rozpočtového určení daní a zrušení některých grantových projektů už na ně ale šumavské obce neměly peníze. „Proto to vypadalo, že projekt skončí. Naštěstí se ho ujala Správa NP Šumava a podařilo se jí sehnat sponzora (Českou spořitelnu), který zafinancoval přibližně polovinu celkového rozpočtu Bílé stopy,“ dodal.

Na lyžaře se chystají také zahraniční skiareály

Na nápor lyžařů, zejména lyžařů z Čech, se chystají také německé a rakouské skiareály v blízkosti českých hranic. Češi tu v zimní sezoně pravidelně tvoří více než třetinu klientely. Zahraniční skiareály proto pro ně připravují speciální výhody a Čechy i zaměstnávají. Největší nápor lyžařů očekávají o nadcházejícím víkendu.