Zastupitelstvo Prahy 7 podalo stížnost k ÚS kvůli referendu o radnici

Praha/Brno - Ústavní soud (ÚS) dostal stížnost zastupitelstva městské části Praha 7, která směřuje proti rozsudku, jímž Nejvyšší správní soud (NSS) vyhlásil referendum o novém sídle úřadu městské části. O konání veřejného hlasování rozhodl NSS na základě kasační stížnosti nespokojených občanů. Hlasování se má uskutečnit současně s prvním kolem prezidentských voleb, tedy 11. a 12. ledna.

Zastupitelstvo žádá, aby Ústavní soud odložil vykonatelnost rozsudku Nejvyššího správního soudu. Uskutečnění místního referenda by podle zastupitelů vedlo k zásahu do práva na samosprávu.

O podání ústavní stížnosti rozhodli zastupitelé Prahy 7 počátkem prosince. Městská část pochybuje o ústavnosti a zákonnosti rozsudku NSS. Sporné je podle ní například rozložení hlasování do dvou dnů. Pro podobné řešení prý chybí opora v zákoně o místním referendu.

Problematický je podle zastupitelů i souběh termínů místního referenda a prvního kola prezidentské volby. Není podle nich jasné, co by se stalo v případě, že by se volby prezidenta nekonaly nebo by se datum jejich konání posouvalo. Změna termínu prezidentských voleb je ve hře kvůli ústavní stížnosti senátora Tomia Okamury, kterého ministerstvo vnitra odmítlo zaregistrovat pro přímou volbu.

O konání veřejného hlasování, které zodpoví čtyři otázky související s kritérii pro výběr nového sídla radnice Prahy 7, rozhodl NSS na základě kasační stížnosti nespokojených občanů. Ti se obávají předražené výstavby nové radnice. Žádost přípravného výboru původně zastupitelé hlasy koalice smetli ze stolu.

Vydáno pod