Boj o novou silnici mezi Ostravou a Opavou pokračuje

Hrabyně - Iniciátoři petice bojující za obnovení stavby silnice mezi Ostravou a Opavou jedou do Prahy. V pondělí je během veřejného slyšení vyslechne Senát. Doufají, že ministerstvo dopravy přimějí ke změně plánu. To totiž s penězi na výstavbu silnice počítá až v příštím roce. Po senátorech chtějí iniciátoři petice oslovit také poslance. Před ně se chystají předstoupit ve středu.

Stavba nové silnice stojí. Dělníci ji opustili loni v létě a ani letos se na tom nic nezmění. Nejsou peníze. Tamní obyvatele opouští trpělivost. Až 30 tisíc aut denně je na úzkou silnici příliš. Ta nová navíc poslouží jako obchvat. Kolony aut z center obcí by tak konečně mohly zmizet. „Dostat se z Ostravy do Opavy je někdy záležitost pevných nervů a hlavně pevné ruky za volantem, protože provoz je takový, že se skoro nedá projet,“ tvrdí jeden z obyvatel Hrabyně. „Je to neúnosné a mělo by se s tím konečně něco dělat,“ přidává se další.

Na 25 kilometrů dlouhou trasu mezi Ostravou-Porubou a Opavou potřebují řidiči v dopravní špičce i více než hodinu. Časté jsou nehody. Rychlé dokončení nové čtyřproudé silnice proto podpořily desetitisíce lidí svými podpisy pod petici. Její iniciátoři spolu se zástupci Moravskoslezského kraje přednesou svou žádost v pondělí senátorům. „V toto slyšení vkládáme velké naděje, doufáme, že ministerstvo dopravy vyslyší naše prosby a bude respektovat téměř 35 tisíc podpisů,“ řekla starostka Hrabyně Zdeňka Jordánová.

Podle ministerstva dopravy je ale peněz málo, a na všechny stavby proto nestačí. „V letošním roce, pokud jsou mé podklady správné, by se stavět začít nemělo, nicméně pro roky 2012 až 2014 je tam vždy po třech miliardách,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Kdy bude nová silnice hotová, to zatím mluvčí ministerstva neřekl. Více by údajně měla prozradit dopravní superkoncepce, kterou chce ministr Vít Bárta představit během dvou až tří týdnů. Po první části nové silnice se přitom podle původních plánů mělo jezdit už koncem tohoto roku. Na tuto stavbu ale ministerstvo letos uvolnilo jen 30 milionů korun. „Tato částka pokryje tak maximálně konzervaci stavby,“ upozornil ředitel závodu Ostrava společnosti EUROVIA CS Tomáš Vítek.

  • Stávající silnice mezi Ostravou a Opavou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2248/224753.jpg
  • Zastavená stavba nové silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2248/224754.jpg