Byt v plzeňské ulici Pod Záhorskem – úkryt Gabčíka a Kubiše

Praha – V Plzni si připomněli výročí seskoku parašutistů a autorů atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Letos je to 71 let, kdy atentátníci seskočili poblíž Nehvizd u Čelákovic. Svůj první dlouhodobý úkryt našli parašutisté v plzeňském bytě inspektora Václava Krále.

Kolem Silvestra v roce 1941 našli v malém a nenápadném bytě v plzeňské ulici Pod Záhorskem své útočiště třicetiletý slovenský rotmistr Jozef Gabčík a o rok mladší český rotmistr Jan Kubiš. 

Gabčík s Kubišem se ukrývali v bytě na padesáti metrech čtverečních, společně s nimi tady ještě bydlela tříčlenná rodina Králů. Policejní inspektor Václav Král obstaral parašutistům občanské průkazy a pracovní knížky pod falešnými jmény. Muže střídavě ukrýval v chatě za radobyčickým mlýnem. 

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Po zradě parašutisty Karla Čurdy nacisti rodinu Králových umučili. „Probíhalo to velice dramaticky, výslech byl samozřejmě provázen bitím. Nicméně musíme opravdu ocenit Královy, že neprozradili nikoho z odbojářů,“ uvedl publicista David Růžička. Hrdinnou rodinu dnes na domě připomíná pamětní deska, kterou odhalila bývalá členka zvláštního operačního útvaru britské tajné služby Sue Ryder.