Liberec vstoupil do nového roku s dvoumiliardovým dluhem

Liberec - Rozprodej majetku a téměř žádné investice - tak vypadá rozpočet, se kterým vstoupil stotisícový Liberec do roku 2013. Město totiž tíží dvoumiliardový dluh. Radnice teď žádá krajský úřad, aby jí pomohl s financováním zoologické zahrady nebo divadel. Zadlužený Liberec řeší i další finanční problém - sankci 400 milionů kvůli chybám při stavbě bytů před lyžařským šampionátem.

Na kapitálové výdaje má město zhruba sto milionů. Více než sto jich ale potřebuje na splátky úvěrů a asi sto sedmdesát milionů zaplatí kvůli svým dluhopisům. Do investic se proto nepohrne. „Ty, které jsou nezbytně nutné, samozřejmě realizovat budeme, ale s novými investicemi jsme obecně opatrní,“ konstatoval náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). Z běžných příjmů Liberec letos své výdaje nepokryje. Až 200 milionů chce získat prodejem technických služeb a areálu letiště.

S financováním institucí, které mají celokrajský význam, by podle radnice měl pomoci krajský úřad. Jedná se o divadla, zoo nebo kojenecký ústav. Například Šaldovo divadlo nevzkvétá, zázemí je ve špatném stavu a plán rekonstrukce dalo město k ledu. „Jednání jsou na začátku, očekávat v tuto chvíli konkrétní částku by bylo předčasné,“ podotkl k tomu hejtman Martin Půta  (SLK).

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Podle opoziční Změny pro Liberec by mělo město financování řešit v delším časovém horizontu. „Nechceme se na konci roku dostat opět do stejné situace, kdy bude liberecké vedení říkat, podívejte, kraji, když nám peníze nedáte, hrozíme zavřením některých organizací,“ řekl zastupitel Jaromír Baxa.