V Liberci se před Vánocemi narodily miniopičky

Liberec - Mláďaty nejmenších opiček na světě, kosmanů zakrslých, se pyšní zoologická zahrada v Liberci. Vzácná dvojčata se narodila před Vánocemi. Nejstarší zoo v Česku se ale může pochlubit i dalšími cennými přírůstky, do chovu přibyla i další ohrožená zvířata jako makak lví nebo kočka cejlonská. I ty se chovatelé pokusí rozmnožit.

Narození dvou mláďat kosmanů bylo velkým překvapením. Rodiče totiž do Liberce přicestovali teprve před půl rokem. Zdá se, že se plaché opičky v novém prostředí zabydlely velice rychle. „U nich je zajímavé to, že matka mláďata sice krmí, ale jinak se o ně stará otec,“ přiblížila mluvčí zoo Zuzana Šafaříková. Malé drápkaté opičky původem z Jižní Ameriky jsou teď v zimovišti. Návštěvníci je tak uvidí nejdřív na jaře.

To tři makakové lví se už pyšně ukazují. Do Liberce dorazili z Německa a Holandska. Patří mezi deset nejohroženějších druhů primátů na světě, v přírodě jich už žije jen dva a půl tisíce kusů.

Velmi vzácná je i kočka cejlonská. Zoologické zahrady jich na celém světě chovají asi jen čtyřicet. „Máme jenom samičku, ale mělo by se nám podařit získat i samečka. Chceme podpořit záchranný program tím, že bychom rozšířili jejich řady,“ řekla zooložka Petra Bolechová.

Největším lákadlem ale zůstavají mláďata bílých tygrů. I díky nim navštívilo loni zoo 360 tisíc lidí, což je o 20 tisíc více než v předchozím roce.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)