Zloděje plotu slatiňanského zámku policie odhalila, lup ale nenašla

Slatiňany (Chrudimsko) – Přestože policisté předem říkali, že asi nic nezjistí, nakonec se do jejich moci dostal muž, který zřejmě ukradl historické oplocení slatiňanského zámku. Kastelánovi ale odhalením pachatele – devětadvacetiletého bezdomovce – moc radosti neudělali. Muž kradl na zakázku a ukradené sloupy z plotu se najít nepodařilo. Navíc policie pravděpodobně zastaví trestní stíhání, protože bezdomovce mezitím soud poslal do vězení kvůli závažnějšímu trestnému činu.

Ručně opracované pískovcové sloupy tvořily oplocení slatiňanského zámeckého parku už za knížete Auersperga. V listopadu je ale někdo ukradl, kolem parku zůstávají jen provizorně označené díry v plotě a torza poničených sloupů.

Pravděpodobně se na tom nic nezmění, přestože policisté odhalili zloděje sloupků. K činu se přiznal devětadvacetiletý bezdomovec, kterého ovšem vyšetřovali kvůli jiným deliktům. „Muž se takto podle svých slov snažil získat finanční prospěch. Ty sloupy měl za úplatu prodat neznámé osobě,“ přiblížil policejní mluvčí Jozef Bocán. Co je se sloupy samotnými, ale nikdo neví. „Chrudimští policisté se snaží vypátrat, kde mohly skončit,“ dodal mluvčí.

Kastelán slatiňanského zámku Jaroslav Bušta tak může odhalení pacahtele považovat za vánoční dárek, ale jenom velmi drobný – nejenomže sloupy nejsou na světě, navíc zřejmě jejich samotné ukradení nebude potrestáno. Na konci roku totiž chrudimský okresní soud stíhání muže nepravomocně zastavil. „Důvodem tohoto rozhodnutí bylo, že 14. prosince 2012 byl obviněný postižen za jiný trestný čin, který spáchal, a to s přísnější trestní sazbou,“ vysvětlila místopředsedkyně soudu Soňa Soukupová.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Historické oplocení navíc není jediné, co v poslední době zloději a vandalové poničili, jejich nájezdům čelí slatiňanský zámek opakovaně. Před časem například někdo posprejoval kapličku – ale ani to zdaleka není vše. „Vandalství na porostech v zámeckém parku, vandalství na dětském hospodářství, které nám v loňském roce málem zapálili tři bezdomovci,“ shrnul kastelán Bušta.

Zda bude možné poničený parkový plot obnovit, správci zámku zatím nevědí. Čeká se na schválení rozpočtu na letošní rok.