Liberečtí zastupitelé půjdou za své hlasování znovu před soud

Brno/Liberec – Případ prodeje městských pozemků, kvůli kterému bylo stíháno 23 někdejších zastupitelů, se vrací Okresnímu soudu v Liberci. Ten jejich stíhání bez veřejného projednání zastavil, ale s jeho rozhodnutím nesouhlasilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) a obrátilo se na Nejvyšší soud. Ten případ vrátil okresnímu soudu.

Podle NSZ liberecký soud původně například nevěnoval dostatečnou pozornost tomu, zda zastupitelé postupovali s náležitou opatrností – to považuje zastupitelství za klíčové pro posouzení, zda se zastupitelé mohli dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce, protože zjistil, že nebyly dány žádné důvody k zastavení trestního stíhání. To mělo pokračovat a soudy měly rozhodnout,“ přiblížil rozsudek Nejvyššího soudu jeho mluvčí Petr Knötig s tím, že okresní soud bude muset věc projednat podle pokynů Nejvyššího soudu.

Okresní soud se tak bude znovu zabývat výsledkem jednání libereckého městského zastupitelstva z dubna 2007. Tehdy zastupitelé schválili prodej dvou stavebních pozemků v Liberci-Doubí o výměře asi 3 300 metrů čtverečních manželům Karlu a Libuši Volavkovým za 1,49 milionu korun bez výběrového řízení. Skutečná hodnota prý byla vyšší, okresní státní zastupitelství vyčíslilo škodu na 3,5 milionu korun. Pro prodej hlasovali všichni zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden z KSČM a dva ze Strany zelených, celkem 23 zastupitelů. Policie se případem začala zabývat z vlastní iniciativy na základě informací zveřejněných tehdejší opozicí.

„Okresní soud opětovně posoudí otázku zavinění obviněných a bude důsledně rozlišovat mezi úmyslnou a nedbalostní formou zavinění. Své závěry řádně odůvodní také z hlediska časové působnosti trestních zákonů,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu k dalšímu jednání. Okresní soud musí nyní zvážit všechny procesní varianty, které se nabízejí. Mezi nimi je opětovné zastavení stíhání, přezkoumání obžaloby nebo vynesení odsuzujícího rozsudku.

Vstup Michala Jemelky (zdroj: ČT24)