Po havárii na táborském Jordánu zůstalo 15 tun mrtvých ryb

Tábor – Protržení provizorní hráze v táborské nádrži Jordán způsobilo znečištění Tismenického potoka a Lužnice a hlavně masivní úhyn ryb. Havárii jich nepřežilo tolik, že rybáři ani po týdnu ještě nedošli ke konečné výši škody. Událostí se ale zatím nezabývá žádný kontrolní orgán – město jako investor nemůže a inspektory životního prostředí dosud do Tábora nikdo neposlal. Chtějí ale situaci prověřit.

Podle odhadu rybářů zahynulo při protržení hráze odbahňovaného Jordánu patnáct tun ryb. Konkrétní počet má určit odborný posudek. „Velká část těch ryb byla udušená bahnem. Druhá část, která byla taky velmi významná, byla pomlácená transportem. Ryby dostávaly rány o kameny, s vodou šel i led a ledové kry ryby posekaly. Viděl jsem ryby bez hlav,“ popsal redaktor webu Chytej.cz David Havlíček.

Rybáři zatím začali zjišťovat, kdo vlastně za protržení hráze může. „Po kom budeme požadovat škodu, bude ještě předmětem jednání,“ řekl jednatel jihočeské pobočky Českého rybářského svazu Jan Štěpán.

Na pátrání po viníkovi havárie jsou zatím rybáři sami, žádný z kontrolních orgánů se protržením hráze nezabývá. Protože je investorem odbahnění Jordánu město, měl by kontrolu za městský odbor životního prostředí převzít jiný úřad. Inspekce životního prostředí ale nedostala žádný podnět. Její zástupce nicméně dnes České televizi řekl, že závažnost havárie a případnou odpovědnost prověří státní inspektoři i bez něj.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Provizorní hráz Jordánu se protrhla 28. prosince, kdy do Tábora přitekla voda z oblevy. Jordán je nyní hrází rozdělen na dvě části, zatímco v jedné je voda, druhá je vypuštěná a probíhá v ní odbahnění a stavební práce.