Lesy v Ralsku se mění ve smetiště

Ralsko – Ralsko řeší palčivý problém. Lesy v bývalém vojenském prostoru si totiž řada lidí plete se skládkou. Nemají problém se zde zbavit ledniček, televizí či částí aut. Lesy sice kontrolují strážníci, ohlídat tak velké území je ale tak trochu boj s větrnými mlýny.

Odpadky do lesů zřejmě dováží jak jednotlivci, tak i drobní podnikatelé z okolí, kteří tak ušetří na jejich zákonné likvidaci. Les sice kontroluje čtveřice strážníků, ale to zdaleka nestačí. „Nepomohou ani fotopasti, to by jich tam musely být stovky,“ posteskl si Oto Váradi. Rozloha Ralska je totiž 176 hektarů. Oplotit lesy tak nejde. Někteří místní lidé dokonce na skládkách sbírají to, co by ještě mohli použít.

Pozemky s ruinami staveb po sovětské armádě leží v katastru obce. Majitelem většiny z nich je ale Liberecký kraj. Ten sice nechá nepořádek odklidit, zanedlouho se ale staré a nepotřebné věci objeví znovu. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) vidí jako reálné řešení celého problému společný postup obce a kraje. Příští týden se tak rozběhnou jednání a není vyloučeno, že by město mohlo některé pozemky bezplatně získat. 

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)