Liberečtí vědci objevili převratný dezinfekční roztok

Liberec - Liberečtí vědci hlásí objev, který může zachránit statisíce lidí. Vyvinuli totiž roztok ničící některé druhy virů, bakterií i plísní. Testování to už potvrdilo třeba na viru HIV, chřipce, nebo na zákeřné mutaci zlatého stafylokoka, na kterého už nezabírají žádná antibiotika. Jde o přelom v boji proti šíření infekcí.

Dezinfekční účinky stříbra jsou známé už z dob starého Říma. Liberečtí vědci ale namíchali roztok s kationty stříbra tak, že stačí jedna nepatrná vrstva a rukavice, roušky, nebo kondomy jsou ochráněny na dlouhé roky. Roztok totiž nejde smýt ani setřít. Stačí přitom jediný kontakt a bakterie, vir nebo plíseň se okamžitě rozpadá.

Objev přichází v době, kdy mnoho antibiotik přestává účinkovat. Chránit se tak proti bakteriím je stále těžší. „Neustále vidíme, jak ta rezistence stoupá a objevuje se u dalších a dalších pacientů. Dříve se to týkalo třeba jen starších pacientů, nyní se to začíná týkat už i dětí, novorozenců - v podstatě všech,“ tvrdí členka vědeckého týmu z Technické univerzity Liberec Veronika Zajícová.

O roztok je zájem nejen v Česku, ale i v zahraničí. Univerzita si ho nechala celosvětově patentovat. Využití najde hlavně ve zdravotnictví, nanést se dá ale i na dlaždičky, sklo nebo koberec. Testují se už také misky pro zvířata. První výrobky s ochrannou vrstvou by se na trh měly dostat ještě letos.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)