Zájem o duchovní služby v nemocnicích roste

Olomouc – Stále častěji chtějí pacienti v nemocnicích v Olomouckém kraji u svého lůžka kaplana. Například v Šumperku se zájem o pastorační službu v porovnání s předchozími lety zdvojnásobil a nárůst zaznamenala i Fakultní nemocnice v Olomouci. Přítomnost duchovního už přitom nevyžadují jen starší a věřící lidé. Obrací se na něj i nastávající maminky nebo mladší pacienti, kteří se léčí po závažných úrazech.

Třiaosmdesátiletá Anna Pohlídalová spadla před nedávnem nešťastnou náhodou do sklepa. Padala dva a půl metru. Teď leží v olomoucké fakultní nemocnici s komplikovanou zlomeninou nohy a naraženým ramenem. Přítomnost kaplana u svého lůžka si vyžádala. „Věděla jsem, že tady to tak funguje. Ale až tady jsem poznala, jak je to dobrá věc,“ uvedla paní Pohlídalová.

S každým pacientem, který má o její služby zájem, stráví kaplanka denně zhruba hodinu. „Snažím se navodit přátelskou atmosféru, abych přicházela jako přítel v nemoci. Aby ke mně měli důvěru,“ vysvětluje kaplanka Fakultní nemocnice Olomouc Marie Maňáková. Už dávno přitom neplatí, že by nemocniční kaplani docházeli jen ke starým a věřícím lidem. „Nás vyhledávají třeba rodiče, kterým se narodí postižené dítě. Pak také mladí lidé nemocní psychiatricky, onkologicky nebo hematoonkologicky,“ dodává další kaplanka Marta Hošťálková.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Zájem o služby kaplanů se v nemocnicích v regionu stále zvyšuje. „Například v Šumperku navštívila v minulém roce naše kaplanka zhruba pět desítek pacientů. Dnes už je to jednou tolik,“ potvrdila tisková mluvčí Středomoravské nemocniční Hana Szotkowská a kněz FN Olomouc Bohumír Vitásek doplnil: „Zájem je takový, že tady ty tři kaplanky na dva úvazky mají stále co dělat.“

Služeb nemocničního kaplana mohou využít i lékaři a další nemocniční personál. Například v olomoucké Fakultní nemocnici pak navíc kněz každou neděli slouží mši.