O pražskou zeleň se nikdo nepostará, ÚOHS zrušil tendr

Praha – Veřejnou soutěž Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) na údržbu zeleně v pražských ulicích zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). TSK podle úředníků špatně sestavila kvalifikační podmínky v tendru s předpokládanou hodnotou 340 milionů korun. Rozhodnutí je pravomocné

Soutěž na údržbu veřejné zeleně a na havarijní práce vypsala TSK loni v dubnu. ÚOHS kritizoval dva kvalifikační předpoklady, díky kterým se do tendru nemohly přihlásit některé firmy.

TSK už oznámila účastníkům soutěže, že byl tendr zrušen. „Analyzujeme další možnosti – zda vyhlásit novou soutěž, ve které zohledníme připomínky úřadu, či budeme pokračovat v dosavadní praxi, kdy jsme jednotlivé firmy oslovovali na základě průzkumu trhu,“ řekl mluvčí správy Tomáš Mrázek.

Jedním z chybně nastavených kvalifikačních předpokladů byla podle ÚOHS podmínka, že se mohly připojit pouze firmy s pojištěním na jednu škodnou událost ve výši 100 milionů korun. Taková částka ale neodpovídala druhu, rozsahu a složitosti zakázky, rozhodli úředníci. „Zadavatel v žádném ze svých vyjádření neuvedl žádné konkrétní skutečnosti, které by prokazovaly, že v souvislosti s údržbou komunikační zeleně v minulosti vznikla škoda ve výši například desítek milionů korun,“ zdůvodnila místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

Další chyby se TSK podle antimonopolního úřadu dopustila, když stanovila netransparentně jeden z technických kvalifikačních předpokladů, který se týkal seznamu významných služeb uchazečů. Mohlo to mít vliv na počet firem, které se do tendru přihlásily.