Lidi na Karvinsku opět trápí smog

Ostrava - V Moravskoslezském kraji se opět zhoršují rozptylové podmínky. Nejhůře se dnes dýchá lidem na Karvinsku. Například ve Věřňovicích je imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový překročen téměř dvojnásobně a ráno měl podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu hodnotu 98 mikrogramů na metr krychlový.

Hodnoty průměrných denních koncentrací polétavého prachu se v kraji ráno pohybovaly od 35 do 98 mikrogramů na metr krychlový. Imisní limit byl překročen na více než polovině měřicích stanic v regionu. Podle meteorologů obdobná situace vydrží i v následujících hodinách. „Během dnešního dne nepředpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace, hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou i nadále s velkou pravděpodobností pohybovat v Moravskoslezském kraji většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

Jejich tvrzení odpovídají i hodnoty aktuálních hodinových koncentrací. Podle nich meteorologové situaci ve třech lokalitách regionu označili jako špatnou. Jedná se o Bohumín, Karvinou a Věřňovice, kde hodinová koncentrace polétavého prachu mezi 6. a 7. hodinou dosahovala hodnot 91, 98 a 162 mikrogramů na metr krychlový.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě jedno z nejhorších ovzduší v Evropě. Na znečištění se výrazně podílí průmysl, ale i doprava nebo lokální topeniště. Problémy jsou hlavně na podzim a v zimě, kdy se podle odborníků mění směr větru a do kraje se více dostanou i škodliviny z Polska.