Akutní péče v Mariánských Lázních nezanikne, zbude ale jen interna

Mariánské Lázně – Polovičním úspěchem skončila snaha Mariánskolázeňských o zachování akutní péče v městské nemocnici. Všeobecná zdravotní pojišťovna chtěla všechna akutní lůžka zrušit. Nakonec ustoupila a nová smlouva počítá se zachováním 27 akutních lůžek na interním oddělení. Dalších 60 lůžek, která byla také na chirurgii a urologii, ale zaniknou.

Mariánskolázeňský místostarosta Zdeněk Král označil dojednané zrušení 60 z původních 87 akutních lůžek v městské nemocnici za dobrý kompromis. „Majitel většinového podílu už byl připraven na zrušení všech akutních lůžek,“ poukázal. Část lékařské péče se teď přesune do Chebu, jehož nemocnice je součástí Karlovarské krajské nemocnice.

Vedení Karlovarského kraje se ale výsledná podoba péče v Mariánských Lázních nelíbí. „Jsem nemile překvapen tím, že vedení nemocnice, i přes potvrzení nabídky VZP z předvánočního jednání na krajském úřadě zachovat akutní lůžka i na chirurgii a ARO, usilovalo pouze o zachování lůžkové interny a sdělilo VZP, že zbývající akutní lůžka převede na lůžka ošetřovatelská. Vedení nemocnice bohužel nebylo schopno garantovat dostatečné personální zajištění, potřebné pro poskytování akutní lůžkové péče ve stávajícím rozsahu,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD). Dodal, že vzhledem k přesunu péče do Karlovarské krajské nemocnice bude region chtít, aby pro ni pojišťovny navýšily platby.