Historický ovčín u zámku Raduň je k mání

Raduň - Ovčín v areálu Státního zámku Raduň je na prodej. 172 let stará budova postavená v empirickém slohu je jedinou neopravenou budovou v areálu. Podle některých studií by z objektu mohly vzniknout luxusní byty nebo dům pro seniory.

Budova ovčína pochází z roku 1841. Je poslední stavbou v zámeckém areálu. Chov ovcí byl v místě velmi důležitý, chovalo se jich několik set a dovážely se ze Španělska. Ovčín nebyl honosný jen zvenku, luxus nechyběl ani uvnitř. Jak uvedla kastelánka zámku Eva Kolářová, ovce pily z mramorových žlabů a prostor byl rozdělený litinovými sloupky.

Posledními majiteli raduňského velkostatku byli Blücheři z Wahlstattu. Od roku 1949 ovčín užívali jako hospodářský objekt, pak jej převzalo JZD. Od doby, kdy bylo JZD zrušeno, ale objekt chátrá. Zájemců o objekt ovčína od roku 1989 už bylo několik. V současnosti se hovoří o tom, že by z objektu mohly vzniknout luxusní byty nebo dům pro seniory. „Všechno, co povede k záchraně tohoto objektu, je prospěšné a dobré,“ uvedla Kolářová.

Zámecký areál prošel v posledních letech výraznou renovací. V roce 2011 byla dokončena tříletá oprava zámecké střechy, která mimo jiné umožní zpřístupnění podkroví veřejnosti. Opravena byla také zámecká sýpka. Po renovaci v roce 2004 byla otevřena také zámecká oranžerie. Památková obnova stála hodně peněz, na její vybavení peníze nebyly, první dva roky v ní proto byly pouze zapůjčené citrusy. Dnes je sortimentní skladba taková, jaká by k roku 1822, kdy byla oranžerie postavena, měla být, uvedla Kolářová.

Zámecký areál, především pak přímo zámek, slouží od roku 1979 veřejnosti. Dříve v něm však fungovala škola, zdravotní středisko nebo se v něm bydlelo. Zámecký areál měl původně i s parkem 28 hektarů. Nyní je spravováno jen 15 hektarů z původních 28. V roce 1979 přišel areál pod správu NPÚ.

Rozhovor s kastelánkou Státního zámku Raduň (zdroj: ČT24)