Požáry řádí napříč zemí, zničily domy v K. Řečici, Brně a Praze

Kardašova Řečice/Brno/Praha – Požáry řádily hned na několika místech v celém Česku. Vedle toho, který vypukl v areálu bývalého Svitu ve Zlíně, vyhořely také dva řadové domy v Kardašově Řečici na Jindřichohradecku a bytové domy v Brně a Praze. Požáry způsobily statisícové škody, v Brně byl také zraněn jeden člověk, v Praze se nadýchali další dva lidé.

Majitelku hořícího domu v K. Řečici vzbudili kolemjdoucí

V Kardašově Řečici poškodil ranní požár dva rodinné domy. Nikdo z jejich obyvatel nebyl ohrožen – v jednom domě majitel nebyl, druhý majitelka včas opustila. „Požár ohlásili kolemjdoucí lidé, kteří viděli kouř ze střechy. Majitelku vzbudili, vyvedli ji ven,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na sousední obytné budovy. Oba domy mají poškozeny především střechy, oheň se šířil po střešní krytině, trámech a latích. Požár způsobil zhruba 300tisícovou škodu.

Požár v Brně: Evakuace uprostřed noci

Dům v brněnských Modřicích začal hořet uprostřed noci. „Četla jsem si před spaním a najednou jsem ucítila hrozný zápach. Říkala jsem si, co se děje. Bylo to čím dál intenzivnější. Tak jsem otevřela okno a všimla jsem si toho povyku. Vyvalil se i dým. Ven jsem vyběhla jen s bundou a mobilem,“ popsala noční události obyvatelka domu Leona Slámová. Hasiči museli vzbudit a evakuovat na 30 obyvatel budovy.

Jednoho člověka ošetřili lékaři, protože se nadýchal zplodin z požáru, další dva lidi hasiči vyvedli ven s pomocí dýchacích přístrojů. Dočasný azyl nalezli obyvatelé hořícího domu v přistaveném autobusu, potom se museli odebrat k příbuzným. Pro pět z nich ještě v noci sháněla radnice náhradní ubytování. Protože byl dům odpojen od plynu i elektřiny, nemohli se vrátit ani ráno. 

Oheň se rozšířil ze sklepních prostor, jeho příčina není známa. Hašení trvalo tři hodiny, na místě zasahovalo šest hasičských jednotek. Požár způsobil zhruba 400tisícovou škodu.

Zapomenutý sporák podpálil panelák

V panelovém domě v pražské Vybíralově ulici začalo hořet před polednem od elektrického sporáku v sedmém patře, který jeho majitelé zapomněli vypnout. Kvůli požáru bylo evakuováno 20 lidí, kteří v domě právě byli. Majitelé bytu, kde požár vypukl, v domě nebyli. Uvnitř však zůstal pes a kočka, kteří nepřežili.

Na místě byli jako první policisté, kteří po dokončení evakuace zkusili hasit požár z hydrantu. „Ale během zásahu se nadýchali zplodin. Nakonec skončili v péči záchranářů,“ podotkla policejní mluvčí Jana Rösslerová. Hasiči nakonec oheň zadusili zhruba 20 minut po svém příjezdu. „Majitel dorazil až později a musel se o něj postarat náš psycholog,“ dodala mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Škoda při požáru v paneláku byla vyčíslena na 900 tisíc korun.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)