Věznice se vyprázdnila, ve Stráži nemá kdo pracovat

Stráž pod Ralskem (Českolipsko) – Hromadné propouštění vězňů zadělalo věznicím na ekonomické problémy. Ve Stráži pod Ralskem nezbylo dost lidí na to, aby odpracovali vše, k čemu se vězení smluvně zavázalo. Věznice se proto chystá zrušit některé smlouvy.

Věznice ve Stráži pod Ralskem propustila v rámci amnestie 382 lidí, tedy nejvíce v Česku. Z nich pracoval každý třetí. Zbylá pětistovka vězňů ovšem nedokáže pokrýt požadavky firem. Vedení věznice proto zjišťuje, kolika firmám bude muset vypovědět smlouvy. Pro ty je to špatná zpráva. „S prací odsouzených jsme spokojeni zejména z důvodu ceny práce a jejich flexibility. V případě ztráty těchto pracovníků bychom museli omezit některé činnosti v naší firmě,“ uvedl jednatel sběrny kovů v Ralsku Petr Pešta.

Vězně zaměstnává ve Stráži a jejím okolí dvanáct firem, věznice potom ročně odvádí státu až 25 milionů korun, z nichž se zase platí náklady spojené s výkonem trestu, ale třeba i výživné na děti nebo dluhy odsouzených. Vedení věznice očekává, že časem opět začne vězně posílat do všech firem, se kterými dosud spolupracovala. Potrvá to ale asi čtvrt roku, než se cely znovu zaplní.

Lepší situace je ve věznici v Rýnovicích, kde amnestie zaměstnávání odsouzených neovlivnila. „Na pracovištích, kde došlo ke snížení pracovních sil, budou tito odsouzení v brzké době nahrazeni novými,“ řekla mluvčí rýnovické věznice Monika Králová.

Před amnestií bylo ve věznicích v Libereckém kraji zhruba 1 800 vězňů. Na svobodu se jich dostalo na 600, tedy asi třetina.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)