V Olešnici zkrachovala škola, s výukou zatím pomáhají sousedé

Olešnice v Orlických horách (Rychnovsko) – Základní škola v Olešnici v Orlických horách zřejmě jako vůbec první v Česku zkrachovala a skončila v konkurzu. Olešnická radnice ale chce, aby se v obci nadále učilo. Zatím děti a učitele zachránila škola ze sousedního Deštného, která si olešnickou budovu pronajala.

Na to, že olešnická škola špatně hospodaří, už dávno upozorňoval vedení obce tehdejší školník a dnešní opoziční zastupitel Luboš Schejbal. Nyní škola zkrachovala – dlužila milion korun. „V okamžiku, kdy nebylo ani na elektřinu, tak byl ředitel nucen použít peníze na mzdy, a tím pádem škola zkrachovala,“ shrnul Schejbal poslední dění.

Olešnické zastupitelstvo jednohlasně podporuje zachování výuky v obci – a to přesto, že do školy chodí už jenom třináct žáků a ročníky jsou spojené. „V jedné třídě se učí první a druhá a v té druhé třetí, čtvrtá a pátá,“ popsala žákyně Sabina Svobodová. Zastupitel Schejbal je ale přesvědčen, že zánik školy by vedl k zastavení rozvoje obce.

Zatím Olešničtí zajistili výuku pro své děti s pomocí školy v Deštném, která si zatím pronajala olešnickou budovu. V září ale chce Olešnice založit základní školu novou, alespoň první stupeň. Její hospodaření si podle starostky radnice pohlídá mnohem lépe.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)