Průzkum: S pražskou MHD je spokojeno více lidí než loni

Praha - Zhruba pětině cestujících v pražské MHD se po rozsáhlých zářijových změnách prodloužila cesta. Šesti procentům se zrychlila a pro 74 procent cestujících se nic nezměnilo. Spokojenost s MHD vyjádřilo o šest procent více dotázaných než loni. Vyplývá to z průzkumu, který představil pražský magistrát. Zářijové změny v MHD kritizovali někteří lidé i organizace, které se dopravou v Praze zabývají. Iniciativa Auto*Mat výsledky zpochybňuje, podle ní se Praha neptala lidí, kteří kvůli změnám přestali MHD používat.

Průzkum se uskutečnil ve druhé polovině listopadu, zúčastnilo se jej 3 126 respondentů. Tazatelé se ptali na 60 místech Prahy v době dopravních špiček i mimo ně, v pracovní dny i o víkendech.

Počet přestupů vzrostl

V meziročním srovnání se počet přestupů podle ředitele ROPIDu Pavla Procházky mírně zvýšil. „S jedním přestupem cestuje dnes 43 procent cestujících, loni to bylo 38 procent. Dva přestupy má letos na své trase 30 procent lidí, loni to bylo 28 procent. Průměrný počet přestupů je 1,35,“ uvedl Procházka.

Také spokojenost s pražskou MHD se od loňska zvýšila

Průzkum se zaměřil i na celkovou spokojenost s MHD. Podle zveřejněných výsledků je s MHD v hlavním městě spokojeno 93 procent cestujících, tedy o šest procent více než loni. „Skoro 40 procent cestujících souhlasí s výrokem, že pražská MHD je spolehlivá, pokud nedojde k nějaké mimořádné události, a dalších 57 procent se přiklonilo k výroku, že pražská MHD je obvykle spolehlivá. To by Praze mohla ostatní města závidět,“ řekl k výsledkům náměstek primátora Josef Nosek (ODS). Kapacitu vozidel lidé hodnotili průměrně známkou 2,3 (jako při známkování ve škole). O rok dříve byla známka 2,54.

Jinak to vidí sdružení Auto*Mat

Podle sdružení Auto*Mat ale město trápí dopravní zácpy, nedostatek míst k parkování a úpadek MHD. Podpora cyklisticke dopravy stagnuje a některé dopravní problémy Prahy se za poslední rok dokonce zhoršily, uvedlo sdružení. Auto*Mat dnes také magistrátu vystavil symbolické vysvědčení, které nelichotivé hodnocení odráží.

Průzkum - pražská MHD (zdroj: ČT24)