Hradec žádá o pozemky národních výborů, je nejvyšší čas

Hradec Králové – Obcím zbývá jen několik týdnů na to, aby se přihlásily o svůj majetek, který užívaly před rokem 1991, ale v katastru zůstává zapsaný na bývalé národní výbory. S koncem března takový majetek připadne státu. V Hradci Králové teď opoziční zastupitelé tvrdí, že rada příliš dlouho váhala a teď už se nestihne včas o všechno přihlásit. Vedení města je ale přesvědčeno, že o vše, co potřebuje, už požádalo, a na zbytek nemá nárok.

Městský národní výbor v Hradci Králové je dodnes vlastníkem například malšovického tenisového areálu. Od dubna bude patřit státu, ačkoli se o něj mohl přihlásit hradecký magistrát. Podle zastupitelů z opoziční Změny pro Hradec je takových pozemků ve městě asi 600. „Měli na to 21 let, tak se divím, proč tři měsíce před koncem termínu není vyřešeno několik set pozemků,“ řekl zastupitel Tomáš Kopečný (nestr. za Změnu pro Hradec). Podle jeho kolegyně Olgy Kramářové, která působí ve finančním výboru městského zastupitelstva, hrozí městu „škoda v řádu desítek milionů korun“.

Vedení města ale opoziční kritiku odmítá. „Není pravdou, že bychom cokoli zanedbali. Od doby platnosti zákona prověřil odbor správy majetku více než deset tisíc položek. Do dnešního data bylo převedeno více než devět a půl tisíce položek do vlastnictví města,“ shrnul vedoucí odboru správy městského majetku Ondřej Votroubek. Dodal, že například o kurty v Malšovicích město nepožádalo, protože majetek nikdy neužívalo. Přesto v Hradci Králové chybí úředníkům prověřit 199 parcel a případně požádat o přepis do majetku města. Do konce března to prý stihnou.

Reportáž Vlastimila Weinera a Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)