Kvůli výpovědím lékařů se v jihlavské nemocnici nebude stavět nový pavilon

Jihlava - Pečlivě připravená stavba nového pavilonu jihlavské nemocnice se odkládá. Přestože už se mělo začít stavět, rada kraje Vysočina zatím kvůli odchodům lékařů stavbu zmrazila. Hejtman odmítá podepsat smlouvu s dodavatelem, když neví, zda v novém pavilonu bude mít kdo léčit. Nový pavilon urgentní a intenzivní péče vyjde kraj Vysočina jako investora zhruba na 430 milionů korun, 40 procent z této částky má uhradit dotace Evropské unie.

Budova infekčního oddělení Nemocnice Jihlava čelí mnoha technickým problémům. Stará okna nedostatečně izolují, havárie vody jsou na denním pořádku a hygienické zázemí již není vyhovující. Práci zde navíc komplikuje složité překládání i transporty pacientů. Problém měla vyřešit nová stavba pavilonu urgentní a intenzivní péče za bezmála půl miliardy korun, kterou ale nyní hejtman odmítá potvrdit.

Nová stavba je již navržená

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Vizualizace projektu stavby je do posledního detailu připravena a může okamžitě začít, jen chybí definitivní posvěcení krajem Vysočina. „O budoucnosti stavby v Jihlavě rozhoduje postoj jihlavských, ale i dalších lékařů v kraji Vysočina,“ doplnil hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). Mluvčí dodavatele stavby PSJ, a.s., Miroslav Fuks uvedl, že společnost respektuje tento postoj: „Za naši firmu musím říci, že to je nepříjemné, na druhou stranu chápeme a plně respektujeme stanovisko kraje.“

Z jihlavské nemocnice chce odejít 109 ze 159 lékařů a podle hejtmanství by proto bylo velmi riskantní v takové situaci stavbu rozjíždět. „Probíhají interní jednání s lékaři, s jednotlivými primariáty, s lokem, avšak žádný lékař zatím nestáhnul svoji výpověď,“ potvrdila mluvčí Nemocnice Jihlava Veronika Novotná. Nové, moderní pracoviště je důležité nejen pro jihlavskou nemocnici, ale i pro celou síť zdravotní péče v kraji. Výrazně by se zlepšil i komfort pacientů.

Vydáno pod